Се за Tuning

ECU remappong (tuning)

Што е Tuning или re-mapping

Tuning или re-mapping е сигурен начин да се зголеми ефикасноста на вашето возило. Современите автомобили се опремени со ECU (единица за  контрола на моторот), во кој има програма (софтвер) што го контролира количеството на инјектирано гориво, времето на искра го контролира и степенот на палење, притисокот на гориво , контрола на притисокот во турбо полначот а исто така контролира и многу други извршни елементи на моторот. Но за да ги изврши сите овие функции претходно наведени на ECU-то му требаат информации за состојбата на моторот а тие ги добива од различните сензори поставени на самиот мотор. Производителите на автомобили се принудени да ги состават овие програми (софтвери) според одредени критериуми и со значителни резерви. Едноставно кажано - автомобил кој одговара на производна линија, исто така, мора да функционира и во екстремно топло и во екстремно ладна клима исто така и на големи надморски висини и на мали надморски висини треба да се земи предвид и квалитетот на горивото ,тоа се сериски програмирани податоци доволно широки за да земат предвид  и голем број други аспекти .Како резултат на тоа, моторот на Вашето возило се користи за прибл. 60-70% од своите можности. Според овој факт, сепак, можеме да си дозволиме со внимателно прилагодување лесно и безбедно да ги менуваме тие податоци складирани во контролната мемориска единица ECU. Модерните ECU можат да се прилагодат со едноставно ажурирање на нивниот софтвер преку стандарден интерфејс, како што е OBD (On Board Diagnostics). Перформанси и сила се добива со прилагодување на софтверот во ECU-то тоа може да резултира со подобри перформанси и намалена потрошувачка на гориво. Лошо прилагоден ECU може да резултира со намалени перформанси, па дури и може да предизвика оштетување на моторот. Највообичаен начин за "надградбата" на ECU-то е со користење на приклучокот во самиот модул, или со користење на специјална алатка кој ќе се поврзи на OBD (On Board Diagnostics). Овие уреди обично се вклучуваат во дијагностичката порта иако во некои случаи репрограмирањето се врши директно на штампаната плоча.Штедење на гориво со Tuning или re-mapping

Кога се врши re-mapping (tuning) на возилото, особено кога заштедата на гориво е приоритет, тогаш ќе се фокусираме на подобрување на нискиот вртежен момент, а особено и зголемување на силата колку што е можно (зависи во каква кондиција е моторот). Ова зголемување на нискиот вртежен момент ќе значи со помало притискање на педалата за гас ќе се одржува истата брзина без разлика од товарот. Тоа исто така ќе значи дека возилото ќе биде поудобно во поголеми брзини и помалку ќе се бара промена на брзините во целина. Ако се комбинираат овие фактори како што се  прилагодување на вашиот стил на возење и поголемиот дел од нискиот краен вртежен момент ќе видите подобрување на потрошувачката на гориво. Ова е најефикасен на турбо-дизел мотори, каде заштедите можат да бидат и до 20%!


Кратко објаснување за Tuning или re-mapping


Во содржината на чипот (софтверот) од возилото има основни податоци со табели кои табели ни служат за споредување и пребарување . Во табелата за пребарување има содржини со податоци кои му налагаат на моторот како да одговори во различни услови на работа. Да земеме еден пример, ако се возите по автопат со 80 километри на час и брзо притиснете го педалот за гас до дното на подот, компјутерот ќе го детектира тоа и ќе го праша софтверот што да прави. Софтверот ќе погледне во неговите мапи за пребарување и ќе му каже на компјутерот колку воздух треба да испрати до моторот, како и кога треба да го промени менувачот во помала брзина (во случај на автоматски), како да се прилагоди на времето и колкав притисок турбината треба да обезбеди, ако вашиот автомобил е опремен со турбо полнач.Во фабриката за софтвери, сите овие параметри се диктирани од страна на производителот на автомобилот за сопствени цели. Кога ќе извршиме re-mapping на софтверот тогаш се променуваат и параметрите во мапата за пребарување и се прилагодуваат параметрите за да ви даде најмногу перформанси во поглед на економичноста на горивото, емисиите на штетни гасови и перформанси за намалување на другите ограничувања.


Предности од Tuning или re-mapping?

 

Општо земено, секој автомобил опремен со ECU може да се re-mapping (tuned) , што вклучува бензински и дизел мотори. Сепак, re-mapping дава најдобри резултати на турбо или компесор мотори. Со контролирано подигање на притисокот на турбополначот или компресорот,  овозможува многу поголеми добивки на силата која треба се постигне, кога се комбинира со точниот тајминг на палењето и се прилагодува снабдувањето со гориво. Нормално за атмосверси (без турбо) мотори ќе добијат само значително подобрување на силата.
Со re-mapped автомобил можете да очекувате:

  • Рамномерна  испорака на силата за забрзување, 
  • Во град се вози многу полесно со помалку менување на брзините. 
  • Намалена потрошувачка на гориво од 10% до 20%
  • Подобрено забрзување за побезбедно претекнување.